×

Journalism

Γνώμες,άρθρα,απόψεις,συνεντεύξεις,παρα-πολιτικά και άλλα ενδιαφέροντα

Home

Our Opinion

Η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια αναμονής και αντοχής

March 28, 20170

Μπορεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης θέτει εν αμφιβόλω όλους τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει άλλες προτεραιότητες. Πρέπει να ολοκληρώσει πρώτα την… εσωτερική της διαπραγμάτευση, για να μπορέσει μετά να συμφωνήσει με την τρόικα και το ΔΝΤ.

  • Καθημερινά παρακολουθούμε τις αγωνιστικές εξάρσεις υπουργών και βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που διαγκωνίζονται ποιος θα χαϊδέψει περισσότερο τα αυτιά της εκλογικής τους πελατείας. Όπως ο κ.Σκουρλέτης για παράδειγμα που παρεμβαίνει ως… σχολιαστής για να να προτρέψει την κυβέρνηση του να “αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ”.

Ξεχνά βέβαια ότι ο ίδιος διετέλεσε πολιτικός προϊστάμενος της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας και την οδήγησε με την πολιτική του στη σημερινή τραγική της κατάσταση. Με οριακή ρευστότητα, με 2,6 δισ. χρέη από καταναλωτές, με 900 εκατ. ανεξόφλητες οφειλές προς εργολάβους και με χρηματιστηριακή αξία μόλις 600 εκατ. από 2,5 δισ. στο τέλος του 2014. Τώρα παριστάνει το σωτήρα,υψώνοντας αντιστασιακά λάβαρα κατά της τρόικας.

Αλλος φέρελπις υπουργός, ο κ.Ζουράρις δηλώνει ότι θα συσκεφθεί με τον εαυτό του για το αν θα ψηφίσει τα μέτρα, ενώ άλλοι βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν περνά από τη Βουλή μείωση του αφορολόγητου. Περιμένοντας την κυβερνητική πλειοψηφία να συμφωνήσει με τον… εαυτό της,η οικονομία βουλιάζει,οι τράπεζες αδειάζουν πάλι από καταθέσεις και καταφεύγουν στον ELA, ενώ η αβεβαιότητα κυριαρχεί.

  • Ο μόνος που δεν ανησυχεί είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που δηλώνει ότι «παρά τις καθυστερήσεις που οφείλονται σε αποκλίνουσες απόψεις και επιδιώξεις των δανειστών, παραμένουμε εντός του αρχικού σχεδιασμού». Προφανώς οι αποκλίνουσες απόψεις των συντρόφων του, δεν ευθύνονται ούτε γιατί ο στόχος της αξιολόγησης μετατίθεται από μήνα σε μήνα, ούτε γιατί η οικονομία πληρώνει τα σπασμένα και της δικής τους εσωτερικής διαπραγμάτευσης.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει όμως ότι η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια αναμονής και αντοχής. Οι αυταπάτες πρέπει να τελειώνουν πριν είναι αργά για όλους. Αρκετά έπαιξαν με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και τις φρούδες ελπίδες.

Στην Ελλάδα οι νόμοι υπάρχουν, για να παραβιάζονται

March 15, 20170

Σωστή η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που ορίζει πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης όταν ενήλικες καπνίζουν ή και «ατμίζουν» σε αυτοκίνητα με παιδιά.

Το ζητούμενο, όμως, είναι να εφαρμόζεται.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το κάπνισμα απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους, ακόμη και σε ιδιωτικούς κλειστούς χώρους εργασίας, αλλά η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου η συγκεκριμένη απαγόρευση παραβιάζεται μαζικά και χωρίς συνέπειες.

Η γενική αρχή που επικρατεί στη χώρα μας είναι ότι οι νόμοι υπάρχουν για να παραβιάζονται και η νέα εγκύκλιος θα ακολουθήσει αυτόν τον κανόνα.

Αυτός είναι ο φόβος και ας ελπίσουμε ότι θα διαψευστούμε αυτή τη φορά.

Aδιαφορούν για το τέρας που δημιούργησαν, λες και οι πολίτες τρώνε μονίμως κουτόχορτο

February 23, 20170

Δεν έφτανε η περικοπή των συντάξεων που δρομολόγησε ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά όπως αποδεικνύεται καθημερινά δημιουργήθηκε ένα γραφειοκρατικό τέρας, όπου βασιλεύει οργανωτικό και διοικητικό χάος. Τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα των Ταμείων μεταφέρθηκαν αυτούσια στο ΕΦΚΑ με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να υφίστανται μια απίστευτη ταλαιπωρία για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν .

Ενα τραγικό οργανωτικό αλαλούμ, απόρροια της προχειρότητας με την οποία οργανώθηκε το νέο υπερταμείο, όπου κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς ισχύει,ποιες ρυθμίσεις αφορούν ποιους. Παράλληλα φαίνεται ότι έχουν γίνει μεγάλα λάθη στη μεταφορά δεδομένων των ασφαλισμένων στο νέο Ταμείο, ενώ το μητρώο είτε υπολειτουργεί, είτε, συνήθως, μπλοκάρει με αποτέλεσμα να περιμένουν ώρες οι ασφαλισμένοι χωρίς να εξυπηρετούνται.

Για διεκπεραίωση νέων συντάξεων φυσικά ούτε λόγος να γίνεται. Ενώ δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν στην ουρά για να βγει η σύνταξη τους, η υπολειτουργία του ΕΦΚΑ αφενός και οι δεκάδες εκκρεμότητες του νόμου Κατρούγκαλου από την άλλη,έχουν παραλύσει πλήρως τη διαδικασία. Κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει σήμερα πότε επιτέλους θα υπάρξει μια αξιόπιστη λειτουργία του νέου ταμείου, ώστε να περιοριστεί τουλάχιστον η ταλαιπωρία των πολιτών.

  • Ακόμα και μια ασφαλιστική ενημερότητα να ζητήσει κανείς, είναι αμφίβολο αν και πότε θα μπορέσει να την πάρει…

Ο κ.Κατρούγκαλος πρόλαβε βέβαια και εγκατέλειψε νωρίς το ναρκοθετημένο δημιούργημα του.Εξακολουθεί φυσικά να παριστάνει το μεταρρυθμιστή και να επαίρεται για το… χάος που δημιούργησε. Αλλά και οι διάδοχοι του συνεχίζουν να παριστάνουν τους υπουργούς σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Ξέρουν να μοιράζουν μερικά ψίχουλα για επιδόματα προς άγραν ψήφων ,αδιαφορούν για το τέρας που δημιούργησαν, λες και οι πολίτες τρώνε μονίμως κουτόχορτο. Μέχρι τώρα για ότι προβληματικό υπάρχει σε αυτή την ταλαίπωρη χώρα,υπήρχε το άλλοθι της τρόικας.

Τώρα με το ΕΦΚΑ αποδεικνύεται για μια φορά ακόμα η πλήρης ανικανότητα και ανευθυνότητα των κάθε λογής αρμοδίων και αναρμοδίων, οι οποίοι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πως θα διατηρήσουν τις καρέκλες της εξουσίας…

Αρκετός δρόμος μπροστά μας για να κλείσει η συμφωνία και να διαπιστώσουμε ποιοι και πόσο θα πληρώσουν το μάρμαρο.

February 21, 20170

Ο λευκός καπνός που βγήκε από το Eurogroup για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι ένα σημαντικό βήμα για να κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση και να σταματήσει η αβεβαιότητα που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες. Είναι προφανές παρά τους πανηγυρισμούς κυβερνητικών κύκλων- και των γνωστών φερεφώνων της ΕΡΤ – ότι υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας για να κλείσει η συμφωνία και να διαπιστώσουμε ποιοι και πόσο θα πληρώσουν το μάρμαρο.

Ο κ. Νταϊσεμπλουμ το ξεκαθάρισε άλλωστε ότι δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αλλά υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι θεσμοί. Να θυμίσουμε επίσης ότι ήταν 20 Φεβρουαρίου όταν ο κ. Βαρουφάκης επέστρεψε πανηγυρίζοντας κι αυτός ότι κατατρόπωσε τους ευρωπαίους για να ακολουθήσει μετά ο γνωστός τραγέλαφος που οδήγησε στο τραγικό καλοκαίρι του 2015. Ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν επίσης ξεκάθαρος ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό το οποίο αν αποδώσει τα αναμενόμενα θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές δράσεις που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς .

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι δεν θα επιβληθούν “ούτε ένα ευρώ μέτρα ” εξωραΐζει απλώς τη σαφέστατη υποχώρηση της από τις κόκκινες γραμμές που η ίδια έβαζε. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι τα μέτρα που θα νομοθετηθούν για αφορολόγητο και συντάξεις είναι ουδέτερα δημοσιονομικά, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα πληρώσουν επιπλέον. Τα ανταλλάγματα που προσδοκά η κυβέρνηση,συλλογικές συμβάσεις, πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας, μπορεί θεωρητικά να είναι θετικά, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν ουσιαστικά την τραγική κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά.

Σε μια καθημαγμένη αγορά εργασίας οι συλλογικές συμβάσεις είναι φανερό ότι δεν μπορούν να δώσουν την ανάσα που χρειάζονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον. Ουτε προφανώς θα φέρουν το τέλος της λιτότητας για το οποίο πανηγύριζε η αίθουσα προπαγάνδας της ΕΡΤ.

Η επί ένα χρόνο σχεδόν καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης,όχι μόνο δεν άλλαξε τα δεδομένα προς το καλύτερο για τη χώρα, αλλά τα επιδείνωσε.Κυβέρνηση και ευρωπαίοι αγοράζουν χρόνο γιατί βολεύει και τις δύο πλευρές. Με την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα τελεσφορήσουν και θα υπάρξει εντέλει η πολιτική συμφωνία για να απελευθερωθεί η αναγκαία δόση των 6 δις.

Μένει να δούμε το πλήρες πακέτο των μέτρων στο οποίο θα καταλήξουν θεσμοί και οικονομικό επιτελείο, αλλά και τα όρια αντοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αρκεί το βήμα που επιτεύχθηκε να μη χαθεί και πάλι στο λαβύρινθο της πολιτικής διαπραγμάτευσης και να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος προκειμένου να πειστούν οι άπιστοι Θωμάδες ότι δεν θα έχουμε ούτε ένα ευρώ μέτρα επιπλέον…

Θα βουλιάζουμε διαρκώς όλο και περισσότερο;

February 17, 20170

Η ιστορία της αξιοποίησης του Ελληνικού, που σέρνεται επί 15 χρόνια σχεδόν, αποτελεί κλασσικό δείγμα αναξιοπιστίας του ελληνικού κράτους ,αλλά και τρανή απόδειξη γιατί δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στη χώρα μας.

Κάθε φορά, όλο και κάποιοι βρίσκονται με διάφορα προσχήματα, από τα υπερφιλόδοξα σχέδια για μητροπολιτικό πάρκο, μέχρι την πρόσφατη ερώτηση 18 βουλευτών του Σύριζα με τις αρχαιολογικές ευαισθησίες για να δημιουργήσουν προσκόμματα και να καθυστερήσουν το έργο.

Επί 7 δεκαετίες που λειτουργούσε το αεροδρόμιο, ουδείς σχεδόν είχε δείξει ενδιαφέρον για πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα. Τώρα λίγο πριν μπούμε στην τελική ευθεία της επένδυσης, θυμήθηκαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ότι προέχει η αρχαία κληρονομιά μας. Προφανώς αν υπάρχουν αρχαία πρέπει να προστατευτούν. Αλλά η ενέργεια των 18 βουλευτών είναι προφανές ότι υποκρύπτει τη βούληση τους να εμποδίσουν την επένδυση και όχι να προστατέψουν τις όποιες αρχαιότητες.

Το ίδιο άλλωστε έκανε συστηματικά ο Σύριζα εδώ και πολλά χρόνια για οποιαδήποτε επένδυση. Από το μετρό και το αεροδρόμιο μέχρι τη διαχείριση των σκουπιδιών. Πάντα έβρισκαν ένα άλλοθι ,συνήθως την προστασία του φυσικού πλούτου ή των αρχαιοτήτων. Την ίδια ώρα που αφήνουμε και ρημάζουν κυριολεκτικά οι ανά τη χώρα αρχαιότητες, που οι καταπατήσεις δασικών εκτάσεων πηγαίνουν σύννεφο, κάποιοι ξαφνικά ευαισθητοποιούνται από την πιθανότητα να υπάρχουν αρχαία ευρήματα στο Ελληνικό.

Με τη χώρα να βρίσκεται στην εντατική, με τους πάντες να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι χωρίς επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν πάμε πουθενά, υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να σαμποτάρουν οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει στη χώρα.

Με τέτοιου είδους ιδεοληψίες, με συνεχείς καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, όχι έξοδο από την κρίση δεν βλέπουμε,αλλά θα βουλιάζουμε διαρκώς όλο και περισσότερο.

Κοινώς «μαύρα σύννεφα» συγκεντρώνονται στον ορίζοντα, απειλώντας συνολικά την οικονομία της χώρας.

February 15, 20170

Η αδράνεια της πολιτικής ιδιαιτέρως στην οικονομία κοστίζει και μάλιστα ακριβά.

Όσοι αντιμετωπίζουν ελαφρά τη καρδία την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αγνοούν προφανώς τις σοβαρές συνέπειες της καθυστέρησης και το σημαντικότερο δεν αντιλαμβάνονται πόσο καταλυτικά επιδρά στο οικονομικό κλίμα και πως επηρεάζει τη συμπεριφορά καταναλωτών και αποταμιευτών.

Οι παλαιότεροι, οι έχοντες εμπειρίες, γνωρίζουν ότι η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατμόσφαιρα, από το κλίμα και τις προσδοκίες που τα άτομα διαμορφώνουν.

  • Όταν οι προσδοκίες είναι θετικές και οι προοπτικές ευοίωνες οι άνθρωποι ελευθερώνονται, καταναλώνουν περισσότερο,επενδύουν πιο εύκολα, γενικώς οι οικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται ευκολότερα.
  • Αντιθέτως όταν οι προσδοκίες εξανεμίζονται και το οικονομικό περιβάλλον σκοτεινιάζει άπαντες μαζεύονται, κλείνονται, αυτοπροστατεύονται και το κυριότερο αναστέλλουν αποφάσεις και δραστηριότητες.

Στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου όταν επικράτησαν θετικές προσδοκίες άλλαξε και το κλίμα. Όταν αργότερα κοντά στις γιορτές και μετέπειτα όταν οι προσδοκίες ταχείας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης διαψεύστηκαν εμφανίσθηκαν προβλήματα.

Ήδη όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές οι καταθέσεις άρχισαν να απομειώνονται, οι εταιρίες αποφεύγουν να καταθέτουν διαθέσιμά τους στις ελληνικές Τράπεζες και οι αποταμιευτές προτιμούν να τραβάνε χρήματα από τους λογαριασμούς τους.

  • Επιπλέον οι αποταμιευτές «σπάνε» και πάλι τις προθεσμιακές και αναζητούν τρόπους κάλυψης έναντι μελλοντικών κινδύνων.
  • Και μαζί επιδεινώθηκε τελευταία ο κύκλος των κόκκινων δανείων, ενώ μέχρι πρότινος φαινόταν ότι οι Τράπεζες ήλεγχαν την κατάσταση.
  • Ο αριθμός των επιχειρήσεων που «κοκκινίζουν» αυξάνεται, ενώ υποτροπιάζουν ήδη ρυθμισμένα δάνεια.

Ταυτόχρονα αναδεικνύονται τα μεγάλα διαρθρωτικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες καταρρέουν υπό τη λαμπρή καθοδήγηση του κ.Σπίρτζη, τα ΕΛΤΑ επίσης, που εποπτεύονται από τον ίδιο οδεύουν προς ανατίναξη και βεβαίως αναδεικνύεται σε μείζον το πρόβλημα της ΔΕΗ, μετά τις αναστολές του κ. Σκουρλέτη και την αδράνεια του κ.Σταθάκη.

Το αξιόχρεο της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης των Βαλκανίων δοκιμάζεται από την κατάρρευση των εσόδων και τη μεγέθυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε τέσσερις μήνες η ΔΕΗ θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να αποπληρώσει δάνεια που λήγουν και αν η διοίκησή της δεν προχωρήσει σε γενναία αναδιάρθρωση η επιχείρηση θα καταρρεύσει και η χώρα πιθανώς να αντιμετωπίσει πρόβλημα ηλεκτροδότησης στους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες της υπερχρήσης των κλιματιστικών.

Κοινώς «μαύρα σύννεφα» συγκεντρώνονται στον ορίζοντα απειλώντας συνολικά την οικονομία της χώρας.

  • Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να αντιστρέψει αυτή την πορεία μεγάλης φθοράς.

Η δεύτερη αξιολόγηση είναι απαραίτητο να κλείσει το ταχύτερο πάση θυσία, ώστε να αντιστραφούν οι τάσεις και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ανάκτηση του χαμένου εδάφους.

Δεν υπάρχει πια καιρός για χάσιμο.

Ας το καταλάβουν ο κ.Τσίπρας και οι αρμόδιοι της οικονομικής πολιτικής.

Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Όλα τα άλλα έπονται.

February 14, 20170

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση φάνταζε εύκολη. Όλοι οι κυβερνητικές παράγοντες βεβαίωναν ότι θα κλείσει τάχιστα χωρίς εμπλοκές και περιπλοκές.

Στη βάση αυτών των διαβεβαιώσεων και των αντίστοιχων προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν στηρίχθηκε μάλιστα η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στο τελευταίο τετράμηνο του 2016.

Ωστόσο οι μέρες και οι μήνες παρήλθαν χωρίς συμφωνία και ολοκλήρωση της απλής δεύτερης αξιολόγησης.

Το χειρότερο είναι ότι με τον καιρό κινδυνεύουμε να εξαντλήσουμε τα χρονικά περιθώρια και η διαπραγμάτευση να περιπέσει στη δίνη ενός απρόβλεπτου ευρωπαϊκού πολιτικού κύκλου με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά συμφέροντα.

Με άλλα λόγια αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις αρχές Μαρτίου και μετατεθούν οι αποφάσεις μετά τις ολλανδικές εκλογές η περιπλοκή θα είναι μεγάλη.

Και αυτό γιατί κατά πάσα βεβαιότητα θα καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία και οι αποφάσεις θα δυσκολέψουν.

Θα ακολουθήσουν μετέπειτα οι γαλλικές εκλογές και αργότερα το όλο θέμα θα κυριαρχήσει στην προεκλογική αντιπαράθεση της Γερμανίας.

Κάπως έτσι η Ελλάδα θα κινδυνεύσει να φθάσει στις κρίσιμες ημερομηνίες του καλοκαιριού χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση προκειμένου να αποπληρώσει συγκεκριμένες δανειακές υποχρεώσεις της.

Γίνεται φανερό ότι στην περίπτωση αυτή η περιπλοκή θα λάβει άλλες διαστάσεις, καθώς η χώρα θα απειληθεί με χρεοκοπία και θα αντιμετωπίσει ξανά τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη.

Δηλαδή θα κινδυνεύσουν να χαθούν τόσα και τόσα χρόνια θυσιών.

Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν άπαντες συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει μοναδική στην παγκόσμια οικονομική Ιστορία δημοσιονομική αναδιάρθρωση και εξυγίανση.

Ενδεχόμενη επανάληψη του 2015 δεν ταιριάζει ούτε στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί,ούτε στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία.

Αντιθέτως αν κλείσει η αξιολόγηση μπορεί να προσβλέπει κανείς σε αναγέννηση της οικονομίας και σε πλήρη ανάταξη των προσδοκιών και οικονομικών προοπτικών.

Γι’ αυτό και επιβάλλεται να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πια το πολιτικό κόστος που της αναλογεί.

Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Όλα τα άλλα έπονται.

Στις 3 Μαρτίου κρίνεται «η τύχη» του ΔΟΛ

February 3, 20170

Δύο ιστορικές εφημερίδες, το «Βήμα» και «Τα Νέα», μαζί τους οι ηλεκτρονικές εκδόσεις και τα άλλα έντυπα του ΔΟΛ βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Χθες οι πιστώτριες τράπεζες κατέθεσαν την αίτηση για την υπαγωγή του σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης μετά την αδυναμία του εκδότη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Η αίτηση που θα εκδικαστεί στις 3 Μαρτίου προβλέπει τον ορισμό ειδικού διαχειριστή ο οποίος θα αναλάβει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού, στο σύνολό τους ή τμηματικά, μέσα σε 12 μήνες.

Το μέλλον των εφημερίδων και των υπόλοιπων έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων του οργανισμού θα κριθεί από τη εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που καταθέτουν οι τράπεζες αλλά και οι εργαζόμενοι.

Αν δηλαδή θα αποδεσμευτούν οι δεσμευμένοι πόροι από τις πωλήσεις προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να εκδίδονται οι εφημερίδες και να μπορέσουν παράλληλα οι εργαζόμενοι που με αυτοθυσία τις κράτησαν ζωντανές ως τώρα,να πληρωθούν.

Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για όλους και για τις πιστώτριες τράπεζες, ότι η συνέχιση της έκδοσης των εφημερίδων είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να διασφαλίσουν ότι περισσότερο μπορούν από τις απαιτήσεις τους. Τίτλοι χωρίς περιεχόμενο, χωρίς τον παραγωγικό ιστό τους είναι προφανές ότι απαξιώνονται πλήρως.

Το ιστορικό αυτό συγκρότημα που για 95 χρόνια σημάδεψε με την παρουσία του την πολιτική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια τυχαία προβληματική επιχείρηση. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εκδήλωσαν μεν ένα υποκριτικό ενδιαφέρον για τη διάσωση των εφημερίδων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά στην πράξη αρνήθηκαν να κάνουν το παραμικρό. Εξαντλήθηκαν σε κοκορομαχίες για να μεταθέσουν τις ευθύνες τους.

Οι δημοσιογράφοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ΔΟΛ που παραμένουν επί έξη μήνες απλήρωτοι, δίνουν καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες τη μάχη της ενημέρωσης και της διάσωσης των δύο ιστορικών εφημερίδων και των άλλων μέσων του οργανισμού. Θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο αντέχουν. Αλλά τα όρια τους εξαντλούνται καθώς όλοι οι πόροι δεσμεύονται από τις τράπεζες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας.

Στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων θα διαφανεί αν πράγματι οι τράπεζες θέλουν να διασφαλίσουν την περιουσία τους, συναινώντας στην απελευθέρωση των δεσμευμένων λογαριασμών ή η θα επιλέξουν να διαμοιράσουν τα ιμάτια του οργανισμού σε διάφορους που καραδοκούν για να υπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δείχνουν ότι αδιαφορούν για την ταλαιπωρία και το κόστος που προκαλούν στους άλλους πολίτες και στην οικονομία.

February 2, 20170

Η πρακτική των μπλόκων σε εθνικές οδούς και οδικές εξόδους της χώρας που εφαρμόζουν με μεγάλη άνεση αγρότες σχεδόν σε ετήσια βάση έχει πάρει εθιμικό χαρακτήρα.

Ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία, στρέφονται κατά του συνόλου της κοινωνίας, χρησιμοποιώντας τα γεωργικά εργαλεία τους εν είδει μεραρχιών «πάντσερ».

Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, τα αιτήματα αφορούν εξαιρέσεις από νόμους και γενικά ειδική μεταχείριση από την πολιτεία σε θέματα που αφορούν το γενικό σύνολο.

Η στάση τους τώρα και στο παρελθόν δείχνει ότι αδιαφορούν για την ταλαιπωρία και το κόστος που προκαλούν στους άλλους πολίτες και στην οικονομία.

Ευθύνη έχουν και τα κόμματα που τους ενθαρρύνουν.

Ο έλεγχος των Μέσων Ενημέρωσης υπήρξε ο διακαής πόθος των πολιτικών ηγεσιών

February 2, 20170

Για μια φορά ακόμα ενημερωθήκαμε από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ότι αν όχι για όλα, για τα περισσότερα, δεινά της χώρας υπεύθυνη είναι η διαπλοκή. Αυτό που ξεχνούν όμως όλοι οι διαπρύσιοι κατήγοροι είναι ότι για να υπάρξει διαπλοκή χρειάζονται δύο. Επιχειρηματίες, εργολάβοι, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης όσο ισχυροί κι αν είναι δεν μπορούν να επιβάλλουν τις προθέσεις τους αν δεν συνεργαστούν με αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, αυτούς που έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι.

Ο Τύπος και τα Μέσα Ενημέρωσης μπορεί να έχουν τις δικές τους ευθύνες, αλλά διαχρονικά και στην Ελλάδα και παγκοσμίως ,ο έλεγχος τους υπήρξε ο διακαής πόθος των πολιτικών ηγεσιών. Με θεμιτά και αθέμιτα μέσα η εκάστοτε εξουσία προσπαθούσε και προσπαθεί να τα μετατρέψει σε πιστούς υπηρέτες της. Η άμεση ή έμμεση λογοκρισία, ο προσεταιρισμός πρόθυμων εκδοτών και δημοσιογράφων και η στοχοποίηση τους με κάθε τρόπο αν δεν αποδειχθούν δεκτικοί στις πιέσεις, υπήρξαν οι μέθοδοι που ακολουθούσε η εξουσία.

Ιδιαίτερα η σημερινή κυβέρνηση, αφού χρησιμοποίησε με όλους τους δυνατούς τρόπους τα Μέσα Ενημέρωσης για να προωθήσει τις θέσεις και να ανέλθει στην εξουσία, προσπάθησε και προσπαθεί με κάθε λογής μεθοδεύσεις, όσα δεν μπορεί να τα ελέγξει να τα αναδείξει στον υπ αριθμόν ένα εχθρό της χώρας.

Η καθημερινή στοχοποίηση τους ήταν και είναι η πρώτη της προτεραιότητα. Με δεδομένη τη διάψευση των προσδοκιών που καλλιέργησε, την αποτυχία της σε όλα σχεδόν τα μέτωπα που έχει ανοίξει, βρήκε την εύκολη λύση να δημιουργήσει το νέο εχθρό, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα συσπειρώσει την φυλλοροούσα εκλογική πελατεία της.

Τα προβλήματα των Μέσων Ενημέρωσης είναι σοβαρά και δυσεπίλυτα. Οι συσσωρευμένες παθογένειες χρόνων και η βαθύτατη κρίση των τελευταίων χρόνων έχει πράγματι υπονομεύσει τις δυνατότητες επιβίωσης και τη ανεξαρτησία τους. Όμως μέσα σε αυτό το γκρίζο σκηνικό υπάρχουν πάντα υγιείς δυνάμεις που δεν ξεχνούν το καθήκον τους, που δεν υποτάσσονται στην ασφυξία που επιχειρείται από πολλές πλευρές να επιβληθεί.

Η ιστορία άλλωστε έχει αποδείξει ότι οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά τα Μέσα Ενημέρωσης που προασπίζουν την ανεξαρτησία τους, που ασκούν υπεύθυνα το καθήκον τους ελέγχοντας την εξουσία, που σέβονται τους αναγνώστες και την ιστορία τους επιβιώνουν, ακόμα και με θυσίες.

1 2 3