×

Journalism

Γνώμες,άρθρα,απόψεις,συνεντεύξεις,παρα-πολιτικά και άλλα ενδιαφέροντα

Home

Our Opinion

Οι νέες θυσίες που καλούνται να επωμιστούν οι έλληνες πολίτες εξαντλούν και τα τελευταία όρια αντοχής τους.

May 4, 20170

Μπορεί να έγινε επιτέλους το πρώτο καθοριστικό βήμα για να κλείσει η αξιολόγηση αλλά απομένουν αρκετά να γίνουν ακόμα για να αποκατασταθεί ένα κλίμα σταθερότητας στην οικονομία και τη χώρα συνολικά.

Πέρα από τα δεδομένα επώδυνα μέτρα, για σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, η υλοποίηση των ρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί θα απαιτήσει την ενεργητική συμμετοχή του συνόλου σχεδόν της κυβερνητικής μηχανής. Γιατί δεν αρκεί η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή για να ξεφύγουμε από το σκηνικό αβεβαιότητας που ζούμε τους τελευταίους μήνες.

Είναι σαφές επίσης ότι δεν αρκεί η αναγκαστική, κατά κανόνα αποδοχή των απαιτήσεων ευρωπαίων και ΔΝΤ. Το έχουμε δει άλλωστε πολλάκις και στο παρελθόν να ψηφίζονται μέτρα και στη συνέχεια να ναρκοθετούνται για λόγους πολιτικής ή κομματικής σκοπιμότητας.

Με μια κοινωνία κουρασμένη και απογοητευμένη, η χώρα δεν πρόκειται να συνέλθει αν δεν υπάρξει ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ένα πολιτικό προσωπικό αποφασισμένο να το υπηρετήσει μέχρι τέλους και με όποιο κόστος.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από την κυβέρνηση του Σύριζα, δείχνει ότι τέτοια διάθεση δεν υπάρχει. Όπως επισημαίνει άλλωστε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεση του «στην πράξη διακυβεύεται η συνολική ισορροπία του προγράμματος. Δεν έχει γίνει σαφές πόσο οι καθυστερήσεις, οι αδράνειες και οι αντιφάσεις στο μέτωπο υλοποίησης των δεσμεύσεων του Μνημονίου και η χαμηλή εμπιστοσύνη δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει».

Επισημαίνει μάλιστα χαρακτηριστικά «τον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί μετέωρη όχι μόνο χωρίς χρήματα από το πρόγραμμα, αλλά και ενώπιον του διλήμματος να διαπραγματευτεί ένα νέο σκληρότερο μνημόνιο χρηματοδότησης με τον ESM αν δεν καταφέρει να βγει στις αγορές το 2018, το οποίο αν δεν εξασφαλιστεί, θα οδηγήσει πλέον με βεβαιότητα στη χρεοκοπία και τη δραχμή με αποτέλεσμα την κατάρρευση της χώρας».

 • Οι νέες θυσίες που καλούνται να επωμιστούν οι έλληνες πολίτες εξαντλούν και τα τελευταία όρια αντοχής τους.
 • Περιθώρια για άλλα μικροκομματικά παιγνίδια,καθυστερήσεις λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων δεν υπάρχουν.

Το σκηνικό των διαρκών μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων, που καταλήγουν σε όλο και πιο σκληρά μέτρα έχει εξαντλήσει τους πάντες και τα πάντα.

Η τελευταία ίσως ευκαιρία, που έχουμε για να μπει η χώρα σε μια κανονικότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί.

Η ανοχή και η αντοχή εξαντλείται.

April 5, 20170

Έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια αντοχής και της κοινωνίας η παράταση του δράματος της αξιολόγησης.Υπουργοί πάνε κι έρχονται, τηλεφωνικές επαφές γίνονται, αντιφατικές δηλώσεις ακολουθούν, αλλά αποτέλεσμα δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Ακούμε συνεχώς διαπιστώσεις για βήματα προόδου – διαπιστώνουμε την πρόοδο της προόδου όπως είπε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος- αλλά η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στην εντατική.

Αν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να φτάσει την κατάσταση στα άκρα, πληρώνοντας τις δόσεις του Ιουλίου στεγνώνοντας τα ταμεία από όσα διαθέσιμα χρήματα έχει μαζέψει, το σκηνικό προβλέπεται ξανά εφιαλτικό. Πολύ περισσότερο αν ισχύουν οι απειλές ότι στην περίπτωση αυτή η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή.

Ήδη τα αποτελέσματα αυτής της μακρόσυρτης και άγονης, μέχρι στιγμής, διαπραγμάτευσης είναι ορατά. Η οικονομία οδηγείται σε νέο κύκλο ύφεσης και η αναμενόμενη θεαματική αύξηση του τουριστικού ρεύματος το καλοκαίρι δεν θα μπορεί να αναστρέψει ουσιαστικά την κατάσταση. Με προφανή συνέπεια οι δημοσιονομικοί στόχοι να εκτροχιαστούν και ο φαύλος κύκλος να συνεχίζεται.

Κάθε μέρα που περνά προστίθενται επιπλέον βάρη στια πλάτες των πολιτών. Ο ήδη φουσκωμένος λογαριασμός μέτρων λόγω των καθυστερήσεων θα διογκωθεί εκ νέου. Μόνο που οι αντοχές εργαζομένων, επαγγελματιών, επιχειρηματιών βρίσκονται ήδη στο ναδίρ. Πόσους φόρους, πόσες περικοπές μπορούν να υποστούν ακόμα, όταν δεν μπορούν τώρα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η στάση πληρωμών που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, έχει στεγνώσει κυριολεκτικά την αγορά. Οι καταθέσεις μειώνονται και πάλι, η ανεργία παραμένει σταθερά στα ύψη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι του ξημερώνει. Για επενδύσεις φυσικά ούτε λόγος να γίνεται. Ακόμα κι αυτές που υποτίθεται ότι έχουν κλείσει εδώ και ένα χρόνο σέρνονται κυριολεκτικά.

Επί οκτώ σχεδόν χρόνια το ελληνικό δράμα, που παίζεται σε διαρκείς επαναλήψεις, έχει κουράσει και απογοητεύσει τους πάντες.

Καταρχήν την ελληνική κοινωνία που το ζει καθημερινά, αλλά και τους ευρωπαίους που διαπραγματεύονται αενάως, χωρίς να φαίνεται το παραμικρό φως στο τούνελ.

Όσο είναι ακόμα καιρός ας αντιληφθούν όλοι και πρωτίστως βέβαια η κυβέρνηση ότι η ανοχή και η αντοχή εξαντλείται.

Το πικρό ποτήρι έως τον πάτο

April 2, 20170

Κάθε ημέρα που περνάει χωρίς να κλείσει η αξιολόγηση κοστίζει πλέον ακριβά.

Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της και στην ανάγκη τήρησης εσωκομματικών ισορροπιών, παλινδρομεί, θυμίζοντας διαρκές εκκρεμές.

Το πρωί αποφασίζει να πιει το πικρό ποτήρι έως τον πάτο και το βράδυ το μετανιώνει και σταματάει λίγο πριν το τελειώσει.

Οφείλει όμως να καταλάβει ότι περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι ιδιαιτέρως επιζήμια.

Τη στιγμή μάλιστα που στα πιο επώδυνα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, έχει συμφωνήσει.

Παραγωγική ανάπτυξη με βαρύγδουπες δηλώσεις και ιδεοληψίες δεν γίνεται.

March 30, 20170

Οι ατέλειωτες ουρές και η αναμονή ωρών για ένα πακέτο τρόφιμα σε άπορους πολίτες, όπως αυτές των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο την τραγική κατάσταση, που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες σήμερα στην Ελλάδα.

Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας βρίσκεται πια σε απολύτως οριακή κατάσταση, αδυνατώντας να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για τη διαβίωση του. Την ώρα που υπουργοί παριστάνουν τους αντιστασιακούς και ο πρωθυπουργός ασχολείται με το αριστερόμετρο για να διαχειριστεί τις εσωκομματικές του ισορροπίες, η κοινωνία βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στην ανέχεια και στη φτώχεια.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Unicef για την παιδική φτώχεια παραπέμπουν, δυστυχώς, σε τριτοκοσμική χώρα. Ένα στα δύο παιδιά στερείται βασικά αγαθά, όπως καλή διατροφή και θέρμανση, καθώς η οικογένεια του αδυνατεί να τα ικανοποιήσει.

 • Η Ελλάδα, με μεγάλη διαφορά, είναι η χώρα όπου τα παιδιά αντιμετωπίζουν την υψηλότερη υλική αποστέρηση μεταξύ των 14 παλαιοτέρων χωρών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα, με ποσοστό διπλάσιο από την επόμενη χώρα με προβλήματα.

Οι τραγικές αυτές επιπτώσεις, σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, οφείλονται σε συντριπτικό βαθμό στην κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Ο συνδυασμός κρίσης, έλλειψης ρευστότητας και υπερφορολόγησης, οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες στην ανεργία, στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων ή στην υπολειτουργία τους με θύματα φυσικά τους εργαζόμενους.

Τα μικροδωράκια σε συνταξιούχους και τα συσσίτια δεν μπορούν να λύσουν προφανώς το τεράστιο αυτό πρόβλημα, ενώ το κοινωνικό κράτος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο. Η μοναδική ουσιαστική άμυνα απέναντι στη φτωχοποίηση όλο και περισσότερων συμπατριωτών μας είναι να πάρει μπρος επιτέλους η οικονομία.

Ανάπτυξη όμως με βαρύγδουπες δηλώσεις και ιδεοληψίες δεν γίνεται. Ούτε με συνεχείς καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και αποστράγγιση όλων των δημόσιων πόρων για να καλύπτονται οι υποχρεώσεις μας. Η οικονομία, και βέβαια η κοινωνία, χρειάζονται ριζοσπαστικές, στην πράξη και όχι στα λόγια, αποφάσεις για να ανασυγκροτηθούν.

Με λαϊκίστικες υποσχέσεις και με μάχες χαμένες εκ των προτέρων θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε και να αγανακτούμε για τις ουρές απελπισίας. Αρκετά “χορτάσαμε” με τα θεάματα και τις άσφαιρες εξεταστικές για να συγκαλύπτουμε τα προβλήματα. Άρτο και θέσεις εργασίας χρειάζεται ο λαός και όχι φύκια και μεταξωτές κορδέλες…

Η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια αναμονής και αντοχής

March 28, 20170

Μπορεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης θέτει εν αμφιβόλω όλους τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει άλλες προτεραιότητες. Πρέπει να ολοκληρώσει πρώτα την… εσωτερική της διαπραγμάτευση, για να μπορέσει μετά να συμφωνήσει με την τρόικα και το ΔΝΤ.

 • Καθημερινά παρακολουθούμε τις αγωνιστικές εξάρσεις υπουργών και βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που διαγκωνίζονται ποιος θα χαϊδέψει περισσότερο τα αυτιά της εκλογικής τους πελατείας. Όπως ο κ.Σκουρλέτης για παράδειγμα που παρεμβαίνει ως… σχολιαστής για να να προτρέψει την κυβέρνηση του να “αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ”.

Ξεχνά βέβαια ότι ο ίδιος διετέλεσε πολιτικός προϊστάμενος της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας και την οδήγησε με την πολιτική του στη σημερινή τραγική της κατάσταση. Με οριακή ρευστότητα, με 2,6 δισ. χρέη από καταναλωτές, με 900 εκατ. ανεξόφλητες οφειλές προς εργολάβους και με χρηματιστηριακή αξία μόλις 600 εκατ. από 2,5 δισ. στο τέλος του 2014. Τώρα παριστάνει το σωτήρα,υψώνοντας αντιστασιακά λάβαρα κατά της τρόικας.

Αλλος φέρελπις υπουργός, ο κ.Ζουράρις δηλώνει ότι θα συσκεφθεί με τον εαυτό του για το αν θα ψηφίσει τα μέτρα, ενώ άλλοι βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν περνά από τη Βουλή μείωση του αφορολόγητου. Περιμένοντας την κυβερνητική πλειοψηφία να συμφωνήσει με τον… εαυτό της,η οικονομία βουλιάζει,οι τράπεζες αδειάζουν πάλι από καταθέσεις και καταφεύγουν στον ELA, ενώ η αβεβαιότητα κυριαρχεί.

 • Ο μόνος που δεν ανησυχεί είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που δηλώνει ότι «παρά τις καθυστερήσεις που οφείλονται σε αποκλίνουσες απόψεις και επιδιώξεις των δανειστών, παραμένουμε εντός του αρχικού σχεδιασμού». Προφανώς οι αποκλίνουσες απόψεις των συντρόφων του, δεν ευθύνονται ούτε γιατί ο στόχος της αξιολόγησης μετατίθεται από μήνα σε μήνα, ούτε γιατί η οικονομία πληρώνει τα σπασμένα και της δικής τους εσωτερικής διαπραγμάτευσης.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει όμως ότι η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια αναμονής και αντοχής. Οι αυταπάτες πρέπει να τελειώνουν πριν είναι αργά για όλους. Αρκετά έπαιξαν με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και τις φρούδες ελπίδες.

Στην Ελλάδα οι νόμοι υπάρχουν, για να παραβιάζονται

March 15, 20170

Σωστή η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που ορίζει πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης όταν ενήλικες καπνίζουν ή και «ατμίζουν» σε αυτοκίνητα με παιδιά.

Το ζητούμενο, όμως, είναι να εφαρμόζεται.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το κάπνισμα απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους, ακόμη και σε ιδιωτικούς κλειστούς χώρους εργασίας, αλλά η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου η συγκεκριμένη απαγόρευση παραβιάζεται μαζικά και χωρίς συνέπειες.

Η γενική αρχή που επικρατεί στη χώρα μας είναι ότι οι νόμοι υπάρχουν για να παραβιάζονται και η νέα εγκύκλιος θα ακολουθήσει αυτόν τον κανόνα.

Αυτός είναι ο φόβος και ας ελπίσουμε ότι θα διαψευστούμε αυτή τη φορά.

Aδιαφορούν για το τέρας που δημιούργησαν, λες και οι πολίτες τρώνε μονίμως κουτόχορτο

February 23, 20170

Δεν έφτανε η περικοπή των συντάξεων που δρομολόγησε ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά όπως αποδεικνύεται καθημερινά δημιουργήθηκε ένα γραφειοκρατικό τέρας, όπου βασιλεύει οργανωτικό και διοικητικό χάος. Τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα των Ταμείων μεταφέρθηκαν αυτούσια στο ΕΦΚΑ με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να υφίστανται μια απίστευτη ταλαιπωρία για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν .

Ενα τραγικό οργανωτικό αλαλούμ, απόρροια της προχειρότητας με την οποία οργανώθηκε το νέο υπερταμείο, όπου κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς ισχύει,ποιες ρυθμίσεις αφορούν ποιους. Παράλληλα φαίνεται ότι έχουν γίνει μεγάλα λάθη στη μεταφορά δεδομένων των ασφαλισμένων στο νέο Ταμείο, ενώ το μητρώο είτε υπολειτουργεί, είτε, συνήθως, μπλοκάρει με αποτέλεσμα να περιμένουν ώρες οι ασφαλισμένοι χωρίς να εξυπηρετούνται.

Για διεκπεραίωση νέων συντάξεων φυσικά ούτε λόγος να γίνεται. Ενώ δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν στην ουρά για να βγει η σύνταξη τους, η υπολειτουργία του ΕΦΚΑ αφενός και οι δεκάδες εκκρεμότητες του νόμου Κατρούγκαλου από την άλλη,έχουν παραλύσει πλήρως τη διαδικασία. Κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει σήμερα πότε επιτέλους θα υπάρξει μια αξιόπιστη λειτουργία του νέου ταμείου, ώστε να περιοριστεί τουλάχιστον η ταλαιπωρία των πολιτών.

 • Ακόμα και μια ασφαλιστική ενημερότητα να ζητήσει κανείς, είναι αμφίβολο αν και πότε θα μπορέσει να την πάρει…

Ο κ.Κατρούγκαλος πρόλαβε βέβαια και εγκατέλειψε νωρίς το ναρκοθετημένο δημιούργημα του.Εξακολουθεί φυσικά να παριστάνει το μεταρρυθμιστή και να επαίρεται για το… χάος που δημιούργησε. Αλλά και οι διάδοχοι του συνεχίζουν να παριστάνουν τους υπουργούς σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Ξέρουν να μοιράζουν μερικά ψίχουλα για επιδόματα προς άγραν ψήφων ,αδιαφορούν για το τέρας που δημιούργησαν, λες και οι πολίτες τρώνε μονίμως κουτόχορτο. Μέχρι τώρα για ότι προβληματικό υπάρχει σε αυτή την ταλαίπωρη χώρα,υπήρχε το άλλοθι της τρόικας.

Τώρα με το ΕΦΚΑ αποδεικνύεται για μια φορά ακόμα η πλήρης ανικανότητα και ανευθυνότητα των κάθε λογής αρμοδίων και αναρμοδίων, οι οποίοι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι πως θα διατηρήσουν τις καρέκλες της εξουσίας…

Αρκετός δρόμος μπροστά μας για να κλείσει η συμφωνία και να διαπιστώσουμε ποιοι και πόσο θα πληρώσουν το μάρμαρο.

February 21, 20170

Ο λευκός καπνός που βγήκε από το Eurogroup για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι ένα σημαντικό βήμα για να κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση και να σταματήσει η αβεβαιότητα που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες. Είναι προφανές παρά τους πανηγυρισμούς κυβερνητικών κύκλων- και των γνωστών φερεφώνων της ΕΡΤ – ότι υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας για να κλείσει η συμφωνία και να διαπιστώσουμε ποιοι και πόσο θα πληρώσουν το μάρμαρο.

Ο κ. Νταϊσεμπλουμ το ξεκαθάρισε άλλωστε ότι δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αλλά υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι θεσμοί. Να θυμίσουμε επίσης ότι ήταν 20 Φεβρουαρίου όταν ο κ. Βαρουφάκης επέστρεψε πανηγυρίζοντας κι αυτός ότι κατατρόπωσε τους ευρωπαίους για να ακολουθήσει μετά ο γνωστός τραγέλαφος που οδήγησε στο τραγικό καλοκαίρι του 2015. Ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν επίσης ξεκάθαρος ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό το οποίο αν αποδώσει τα αναμενόμενα θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές δράσεις που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς .

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι δεν θα επιβληθούν “ούτε ένα ευρώ μέτρα ” εξωραΐζει απλώς τη σαφέστατη υποχώρηση της από τις κόκκινες γραμμές που η ίδια έβαζε. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι τα μέτρα που θα νομοθετηθούν για αφορολόγητο και συντάξεις είναι ουδέτερα δημοσιονομικά, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα πληρώσουν επιπλέον. Τα ανταλλάγματα που προσδοκά η κυβέρνηση,συλλογικές συμβάσεις, πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας, μπορεί θεωρητικά να είναι θετικά, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν ουσιαστικά την τραγική κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά.

Σε μια καθημαγμένη αγορά εργασίας οι συλλογικές συμβάσεις είναι φανερό ότι δεν μπορούν να δώσουν την ανάσα που χρειάζονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον. Ουτε προφανώς θα φέρουν το τέλος της λιτότητας για το οποίο πανηγύριζε η αίθουσα προπαγάνδας της ΕΡΤ.

Η επί ένα χρόνο σχεδόν καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης,όχι μόνο δεν άλλαξε τα δεδομένα προς το καλύτερο για τη χώρα, αλλά τα επιδείνωσε.Κυβέρνηση και ευρωπαίοι αγοράζουν χρόνο γιατί βολεύει και τις δύο πλευρές. Με την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα τελεσφορήσουν και θα υπάρξει εντέλει η πολιτική συμφωνία για να απελευθερωθεί η αναγκαία δόση των 6 δις.

Μένει να δούμε το πλήρες πακέτο των μέτρων στο οποίο θα καταλήξουν θεσμοί και οικονομικό επιτελείο, αλλά και τα όρια αντοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αρκεί το βήμα που επιτεύχθηκε να μη χαθεί και πάλι στο λαβύρινθο της πολιτικής διαπραγμάτευσης και να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος προκειμένου να πειστούν οι άπιστοι Θωμάδες ότι δεν θα έχουμε ούτε ένα ευρώ μέτρα επιπλέον…

Θα βουλιάζουμε διαρκώς όλο και περισσότερο;

February 17, 20170

Η ιστορία της αξιοποίησης του Ελληνικού, που σέρνεται επί 15 χρόνια σχεδόν, αποτελεί κλασσικό δείγμα αναξιοπιστίας του ελληνικού κράτους ,αλλά και τρανή απόδειξη γιατί δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στη χώρα μας.

Κάθε φορά, όλο και κάποιοι βρίσκονται με διάφορα προσχήματα, από τα υπερφιλόδοξα σχέδια για μητροπολιτικό πάρκο, μέχρι την πρόσφατη ερώτηση 18 βουλευτών του Σύριζα με τις αρχαιολογικές ευαισθησίες για να δημιουργήσουν προσκόμματα και να καθυστερήσουν το έργο.

Επί 7 δεκαετίες που λειτουργούσε το αεροδρόμιο, ουδείς σχεδόν είχε δείξει ενδιαφέρον για πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα. Τώρα λίγο πριν μπούμε στην τελική ευθεία της επένδυσης, θυμήθηκαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ότι προέχει η αρχαία κληρονομιά μας. Προφανώς αν υπάρχουν αρχαία πρέπει να προστατευτούν. Αλλά η ενέργεια των 18 βουλευτών είναι προφανές ότι υποκρύπτει τη βούληση τους να εμποδίσουν την επένδυση και όχι να προστατέψουν τις όποιες αρχαιότητες.

Το ίδιο άλλωστε έκανε συστηματικά ο Σύριζα εδώ και πολλά χρόνια για οποιαδήποτε επένδυση. Από το μετρό και το αεροδρόμιο μέχρι τη διαχείριση των σκουπιδιών. Πάντα έβρισκαν ένα άλλοθι ,συνήθως την προστασία του φυσικού πλούτου ή των αρχαιοτήτων. Την ίδια ώρα που αφήνουμε και ρημάζουν κυριολεκτικά οι ανά τη χώρα αρχαιότητες, που οι καταπατήσεις δασικών εκτάσεων πηγαίνουν σύννεφο, κάποιοι ξαφνικά ευαισθητοποιούνται από την πιθανότητα να υπάρχουν αρχαία ευρήματα στο Ελληνικό.

Με τη χώρα να βρίσκεται στην εντατική, με τους πάντες να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι χωρίς επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν πάμε πουθενά, υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να σαμποτάρουν οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει στη χώρα.

Με τέτοιου είδους ιδεοληψίες, με συνεχείς καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, όχι έξοδο από την κρίση δεν βλέπουμε,αλλά θα βουλιάζουμε διαρκώς όλο και περισσότερο.

Κοινώς «μαύρα σύννεφα» συγκεντρώνονται στον ορίζοντα, απειλώντας συνολικά την οικονομία της χώρας.

February 15, 20170

Η αδράνεια της πολιτικής ιδιαιτέρως στην οικονομία κοστίζει και μάλιστα ακριβά.

Όσοι αντιμετωπίζουν ελαφρά τη καρδία την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αγνοούν προφανώς τις σοβαρές συνέπειες της καθυστέρησης και το σημαντικότερο δεν αντιλαμβάνονται πόσο καταλυτικά επιδρά στο οικονομικό κλίμα και πως επηρεάζει τη συμπεριφορά καταναλωτών και αποταμιευτών.

Οι παλαιότεροι, οι έχοντες εμπειρίες, γνωρίζουν ότι η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατμόσφαιρα, από το κλίμα και τις προσδοκίες που τα άτομα διαμορφώνουν.

 • Όταν οι προσδοκίες είναι θετικές και οι προοπτικές ευοίωνες οι άνθρωποι ελευθερώνονται, καταναλώνουν περισσότερο,επενδύουν πιο εύκολα, γενικώς οι οικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται ευκολότερα.
 • Αντιθέτως όταν οι προσδοκίες εξανεμίζονται και το οικονομικό περιβάλλον σκοτεινιάζει άπαντες μαζεύονται, κλείνονται, αυτοπροστατεύονται και το κυριότερο αναστέλλουν αποφάσεις και δραστηριότητες.

Στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου όταν επικράτησαν θετικές προσδοκίες άλλαξε και το κλίμα. Όταν αργότερα κοντά στις γιορτές και μετέπειτα όταν οι προσδοκίες ταχείας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης διαψεύστηκαν εμφανίσθηκαν προβλήματα.

Ήδη όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές οι καταθέσεις άρχισαν να απομειώνονται, οι εταιρίες αποφεύγουν να καταθέτουν διαθέσιμά τους στις ελληνικές Τράπεζες και οι αποταμιευτές προτιμούν να τραβάνε χρήματα από τους λογαριασμούς τους.

 • Επιπλέον οι αποταμιευτές «σπάνε» και πάλι τις προθεσμιακές και αναζητούν τρόπους κάλυψης έναντι μελλοντικών κινδύνων.
 • Και μαζί επιδεινώθηκε τελευταία ο κύκλος των κόκκινων δανείων, ενώ μέχρι πρότινος φαινόταν ότι οι Τράπεζες ήλεγχαν την κατάσταση.
 • Ο αριθμός των επιχειρήσεων που «κοκκινίζουν» αυξάνεται, ενώ υποτροπιάζουν ήδη ρυθμισμένα δάνεια.

Ταυτόχρονα αναδεικνύονται τα μεγάλα διαρθρωτικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες καταρρέουν υπό τη λαμπρή καθοδήγηση του κ.Σπίρτζη, τα ΕΛΤΑ επίσης, που εποπτεύονται από τον ίδιο οδεύουν προς ανατίναξη και βεβαίως αναδεικνύεται σε μείζον το πρόβλημα της ΔΕΗ, μετά τις αναστολές του κ. Σκουρλέτη και την αδράνεια του κ.Σταθάκη.

Το αξιόχρεο της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης των Βαλκανίων δοκιμάζεται από την κατάρρευση των εσόδων και τη μεγέθυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε τέσσερις μήνες η ΔΕΗ θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να αποπληρώσει δάνεια που λήγουν και αν η διοίκησή της δεν προχωρήσει σε γενναία αναδιάρθρωση η επιχείρηση θα καταρρεύσει και η χώρα πιθανώς να αντιμετωπίσει πρόβλημα ηλεκτροδότησης στους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες της υπερχρήσης των κλιματιστικών.

Κοινώς «μαύρα σύννεφα» συγκεντρώνονται στον ορίζοντα απειλώντας συνολικά την οικονομία της χώρας.

 • Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να αντιστρέψει αυτή την πορεία μεγάλης φθοράς.

Η δεύτερη αξιολόγηση είναι απαραίτητο να κλείσει το ταχύτερο πάση θυσία, ώστε να αντιστραφούν οι τάσεις και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ανάκτηση του χαμένου εδάφους.

Δεν υπάρχει πια καιρός για χάσιμο.

Ας το καταλάβουν ο κ.Τσίπρας και οι αρμόδιοι της οικονομικής πολιτικής.

1 2 3